Det er et spørgsmål jeg har tænkt meget over i den sidste stykke tid. Ikke mindst fordi jeg har brugt den sidste uge på at opdaterer min hjemmeside. Et projekt som jeg skulle tage et godt, langt tilløb til at komme i gang med.

Altså vel og mærke ikke fordi jeg har følt mig overvældet af grafik eller teknik. Men fordi jeg simpelthen hader at skulle sælge mig selv!

Jeg er uddannet journalist, og har arbejdet indenfor både kommunikation, branding og med traditionel journalistik. Min pointe er, at det langt fra er nyt for mig at skulle sælge et produkt igennem tekst alene.

Logisk set burde det være lettere for mig at skulle sælge mig selv, end et produkt som nogen andre har lavet. Der er ikke ét menneske eller produkt jeg kender bedre end mig selv. Jeg kender mine egne evner, mine svagheder, min historie, mine værdier, mine mål og min tilgang. Alligevel føles mit hovede helt tomt, og den kreativitet jeg normalt bibringer til projekter er som forduftet.

Når det kommer til mig, er sagen bare en helt andet.

Det afsnit på min hjemmeside der har taget mig absolut længst tid at skrive, er den uundgåelige introduktion af mig selv. Men hvorfor er det så svært? Og hvorfor finder jeg det langt lettere at skrive om alle andre end om mig selv?

Jeg går i stå. Jeg hænger fast. Det samme gør sig gældende i alle de ansøgninger jeg i mit liv har skulle skrive mig igennem.

Mit hoved bliver simpelthen helt blankt.

Det er sådan en omvendt skriveblokering. En skriveblokering opstår som oftest når man ikke ved hvad man skal skrive. Men mit problem er i dette tilfælde at jeg nærmest føler at der er for meget. For meget information, som jeg ikke ved hvor jeg skal begynde med og hvordan jeg skal få kogt ned til noget som er spiseligt, interessant og appelerende.

Og måske er det lige der problemet ligger. For i al kommunikation handler det om at forudsige kunden eller målgruppens ønsker. Man bygger ligesom bro imellem to parter, på samme måde som hvis man skulle agere matchmaker mellem to potentielle partnere på en blind date.

Men kommunikation fungerer bedst hvis man kan se produkt, kunde og målgruppe udefra med et fugleøje. Det ved enhver der har skulle lave en elevatortale eller skrive en logline.

Spørgsmålet er så hvordan man skaber mental distance til sig selv når man står overfor udfordringen at sælge sig selv i en ansøgning – eller i introduktionen til ens egen hjemmeside.Første skridt er for så vidt muligt at skyde tanken om at skulle sælge sig selv ud af hjernen. Den forstyrrer mere end den gør godt – altså ved mindre man er den heldige type der ikke har noget problem med at skulle fortælle om sig selv på skrift.Det andet er bare at begynde at skrive. Let at sige, men der værktøjer du kan bruge til at komme i gang med. En god måde at få hjernen i gang på, er 5 minutters skriveøvelser.

Under øvelsen må du ikke stoppe med at skrive, men skal blive ved med at skrive hvad end der kommer der dig på sinde – også hvis det eneste der kommer frem er : ‘Jeg skal skrive, jeg skal skrive, jeg skal..’. Øvelsen behøver ikke at tage udgangspunkt i selve ansøgningen, men kan starte med bare at beskrive hvad du har spist til morgenmad, eller hvad du har lavet tidligere på dagen.

Funktionen er at få din hjerne og dine fingre i gang med at skrive. Ligesom når man varmer op før en workout.
På et tidspunkt når du føler dig varmet op, kan du begynde på at skrive på selve teksten. Hvis det er en ansøgning er de bullet points som ansøgningen nævner et godt sted at starte.

Prøv at besvare hvordan du passer ind i virksomhedens krav og ønsker.

Et godt tip er at prøve at variere hvordan du starter sætninger. Det mest naturlige er at starte med ‘jeg’. Men det kan komme til at virke repeterende og kedeligt for en læser hvis hver sætning begynder med det samme ord.

Et andet tip er at tænke på hvordan du kan udføre de opgaver som virksomheden beskriver, ikke bare hvor godt dine erfaringer og uddannelse passer ind i stillingen. Du kan derfor forsøge at beskrive hvordan du forestiller dig at du vil udføre de opgaver der bliver beskrevet i listen af bullet points.

Problemet er at du efter at have gjort

#

No responses yet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

UDDANNELSE